Predseda súdu Pavol Naď sa zúčastnil na oslavách 30. výročia Ústavného súdu Slovenskej republiky. Na slávnostnom podujatí vystúpil aj s príhovorom


„Ústavné súdnictvo v modernom ponímaní vzniklo na území súčasného Slovenska v roku 1920. Kľúčovým poslaním Ústavného súdu Slovenskej republiky je právna ochrana predovšetkým ľudských práv a základných slobôd. Tiež zabezpečenie ich rešpektovania nielen zo strany subjektov súkromno-právnej povahy, ale predovšetkým zo strany štátu a orgánov verejnej moci,“
uviedol vo svojom príhovore predseda Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Pavol Naď. Dodal, že Ústavný súd Slovenskej republiky a Najvyšší správny súd Slovenskej republiky spája spoločný cieľ, ktorým je zabezpečenie dodržiavania ústavou garantovaných práv vo verejnoprávnom priestore. V závere svojho príhovoru poďakoval predstaviteľom ústavného súdu, jeho sudkyniam a sudcom, terajším aj predošlým, vyzdvihol ich doterajšiu prácu a zaželal im veľa síl v dôležitom poslaní, ktoré konajú pre celú našu spoločnosť.

V rámci oficiálneho programu na slávnostnom podujatí so svojimi príhovormi vystúpili tiež predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger, predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan, predseda Ústavného súdu Českej republiky Pavel Rychetský, minister spravodlivosti Slovenskej republiky Viliam Karas či predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Ján Šikuta.

Po príhovoroch predstavili predsedovia Ústavného súdu Slovenskej republiky a Českej republiky hosťom jedinečnú pamätnú publikácia s názvom „Ústavné súdnictvo v premenách času – Ústavný súd Slovenskej republiky (1993 – 2023)“, ktorá mapuje históriu tohto vrcholového orgánu v oblasti súdnictva od jeho počiatkov.
Zdroj fotografií: TASR
Zverejnené dňa: 24. február 2023