Rozhodnutie: Najvyšší správny súd Slovenskej republiky vyhlásil ďalšie voľby za neplatné

Voľby starostu obce Bystrany
 
Žalobca sa žalobou doručenou súdu 8. novembra 2022 (cez elektronickú schránku) domáhal vydania rozhodnutia o neústavnosti a nezákonnosti volieb vo volebnom obvode Bystrany (okres Spišská Nová Ves). Navrhol, aby súd rozhodol tak, že voľby starostu obce Bystrany konané dňa 29. októbra 2022 vyhlasuje za neplatné, a to s poukazom na ustanovenie § 312j ods. 2 písm. a) Správneho súdneho poriadku.
 
Žalobcom je kandidát na starostu obce, ktorý sa umiestnil na druhom mieste s počtom 329 volebných hlasov. Na prvom mieste sa umiestnil žalovaný s počtom 378 volebných hlasov.
 
Žalobca vo volebnej žalobe poukázal na to, že žalovaný nespĺňa podmienky na výkon pasívneho volebného práva (§ 6 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov), keďže bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, pričom jeho odsúdenie nebolo zahladené.
 
Vychádzajúc zo všetkých uvedených skutočností, rešpektujúc princíp materiálneho chápania ochrany ústavnosti, Najvyšší správny súd Slovenskej republiky vo veci namietanej nezákonnosti a neústavnosti volieb starostu obce Bystrany rozhodol tak, že vyhlásil voľby za neplatné, nakoľko vykonaným dokazovaním zistil, že v čase napádaných volieb, dňa 29. októbra 2022, žalovaný nespĺňal zákonom ustanovené podmienky pasívneho volebného práva, pretože bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a jeho odsúdenie v tom čase ešte nebolo zahladené [§ 6 písm. b) o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov].
 
Vo volebnej žalobe František Žiga c/a Gejza Kandráč rozhodol senát č. 11 v zložení: predsedníčka senátu JUDr. Jana Hatalová, PhD. (sudkyňa spravodajkyňa); členovia senátu JUDr. Zdenka Reisenauerová; JUDr. Pavol Naď; Mgr. Michal Novotný; JUDr. Zuzana Šabová, PhD.
 
 
Voľby do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne vo volebnom obvode č. 3
 
Žalobca sa žalobou doručenou súdu dňa 9. novembra 2022 domáhal vydania rozhodnutia o neústavnosti a nezákonnosti volieb do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne vo volebnom obvode č. 3, konaných dňa 29. októbra 2022, a to z dôvodu porušenia § 55 ods. 3 druhej vety zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
 
Žalobca má za to, že voľby do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne neprebehli v súlade so zákonom. Uviedol, že žalobcom je politická strana, ktorá podala platnú kandidátnu listinu podľa osobitného predpisu v súlade s § 312c písm. b) Správneho súdneho poriadku.
 
Ako ďalej uviedol v podanej volebnej žalobe – kandidátka žalobcu bola zaregistrovaná do zoznamu kandidátov pre volebný obvod č. 3 Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne. Tá bola zaregistrovaná v zozname kandidátov pod poradovým číslom 5. V tejto súvislosti poukázal na znenie ustanovenia § 55 ods. 3 druhej vety zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v zmysle ktorého „poradie kandidátov na hlasovacom lístku musí byť zhodné s poradím na zaregistrovanej kandidátnej listine“.
 
Žalobca poukázal na skutočnosť, že na zaregistrovanej kandidátnej listine bola kandidátka zaregistrovaná pod poradovým číslom 5, kým na hlasovacom lístku bola kandidátka označená pod poradovým číslom 6.
 
Kandidátka žalobcu viedla svoju predvolebnú kampaň s číslom 5, teda pod poradovým číslom na zaregistrovanej kandidátnej listine. Navyše kandidát Ľ. Ť., označený na hlasovacom lístku pod poradovým číslom 5, ktoré poradové číslo malo byť priradené kandidátke žalobcu, sa pred voľbami v zákonom stanovenej lehote vzdal svojej kandidatúry do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne.
 
O rozpore poradového čísla na hlasovacom lístku a poradového čísla na zaregistrovanej kandidátnej listine kandidátky žalobcu, informovala kandidátka žalobcu najskôr volebnú komisiu, ktorá skonštatovala, „že zmena poradia nie je podstatná“, následne osobne prednostku mestského úradu a tiež aj štátnu volebnú komisiu e-mailom v deň konania volieb o 12.20 hod. Štátna volebná komisia odpovedala na podnet kandidátky žalobcu e-mailom v deň konania volieb v čase o 23.12 hod. o prijatí uznesenia č. 30/5/20 zo dňa 29. októbra 2022, v ktorom okrem iného Štátna volebná komisia informovala kandidátku žalobcu „Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán prerokovala podnet L.. G. H. a konštatuje, že v čase podania podnetu už nebolo možné zjednať nápravu“.
 
Najvyšší správny súd Slovenskej republiky po starostlivom zvážení všetkých okolností daného prípadu, hodnotiac vykonané dôkazy jednotlivo, ako aj v súhrne, dospel k záveru, že voľby do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne konané dňa 29. októbra 2022 sa uskutočnili nezákonným a neústavným spôsobom. Porušením zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov je skutočnosť, že na hlasovacom lístku pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne 29. októbra 2022 vo volebnom obvode č. 3, kde sa volili 2 poslanci neboli kandidáti uvedení v abecednom poradí podľa priezviska tak, ako to vyžaduje ustanovenie § 175 ods. 3 citovaného zákona.
 
Vo volebnej žalobe NÁRODNÁ KOALÍCIA/NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI c/a Občianska konzervatívna strana rozhodol senát č. 11 v zložení: predsedníčka senátu JUDr. Jana Hatalová, PhD. (sudkyňa spravodajkyňa); členovia senátu JUDr. Zdenka Reisenauerová; JUDr. Pavol Naď; Mgr. Michal Novotný;  JUDr. Zuzana Šabová, PhD.
 
 
Zverejnené dňa: 27. január 2023