Rozhodnutie: Disciplinárny senát uznal za vinnú notárku, ktorá z nedbanlivosti postupovala v rozpore s povinnosťou konať s odbornou starostlivosťou

Pri výkone notárskej činnosti v Bratislave spísala disciplinárne obvinená zápisnicu o prijatí peňazí do notárskej úschovy, v ktorej okrem iného uviedla, že zložená suma – predstavujúca celú kúpnu cenu vo výške 240 000 € – bude z úschovy vydaná postupne v štyroch častiach, pričom tretia časť (približne 180 000 €) mala byť poukázaná na odlišný účet než bol účet príjemcu (predávajúcej). V ďalšom bode však už uviedla, že bezodkladne po predložení listu vlastníctva bude celá suma 240 000 € vydaná príjemcovi (predávajúcej). Notárka však musela vedieť, že tieto podmienky sú vo vzájomnom rozpore. Následne predložila banke príkaz na úhradu sumy 240 000 € v prospech účtu predávajúcej. Zároveň v ten istý deň vystavila potvrdenie, že predmet úschovu v zmysle zápisnice o prijatí peňazí do notárskej úschovy vydala z notárskej úschovy.
 
Disciplinárne obvinená notárka tak postupovala z nedbanlivosti v rozpore s povinnosťou konať s odbornou starostlivosťou [§ 36 ods. 1 Notárskeho poriadku] a s povinnosťou dbať svojou činnosťou o usporiadanie a istotu v právnych vzťahoch a predchádzaniu sporov, ako aj v rozpore s povinnosťou dbať na to, aby listiny, ktoré spíše, zodpovedali zákonným ustanoveniam a právno-technickým nárokom. Týmto konaním sa dopustila disciplinárneho previnenia podľa § 91 ods. 1 Notárskeho poriadku v znení účinnom do 30. novembra 2021 a za to jej disciplinárny senát uložil disciplinárne opatrenie – peňažnú pokuta vo výške 1200 €.
 
Rozhodnutie vo výroku o vine bolo prijaté jednomyseľne a vo výroku o disciplinárnom opatrení bolo prijaté pomerom 3:2. Proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu nie je prípustné odvolanie.
 
V disciplinárnej veci prezident Notárskej komory Slovenskej republiky c/a notárka JUDr. Jarmila Kováčová rozhodol disciplinárny senát č. 31 v zložení: predseda senátu Mgr. Michal Novotný (sudca spravodajca); sudcovia JUDr. Zdenka Reisenauerová, prof. JUDr. Juraj Vačok, PhD.; prísediaci sudcovia JUDr. Juraj Šikuta; JUDr. Mária Zimanová.
 
Zverejnené dňa: 23. január 2023