Najvyšší správny súd Slovenskej republiky je čoraz viac etablovaný aj v zahraničí


Návšteva predstaviteľov Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky v Luxemburgu pozostávala z niekoľkých pracovných stretnutí, ktorých sa zúčastnili aj slovenskí sudcovia pôsobiaci na Súdnom dvore Európskej únie  – sudca Súdneho dvora Miroslav Gavalec a sudcovia Všeobecného súdu Beatrix Ricziová a Juraj Schwarz.
„Návštevu Súdneho dvora Európskej únie hodnotím najmä ako veľkú príležitosť odprezentovať činnosť nášho súdu na pôde tak významnej európskej súdnej inštitúcie. Teší ma, že z našich rokovaní bolo zrejmé, že Najvyšší správny súd Slovenskej republiky je čoraz viac etablovaný nielen na domácej pôde, ale aj v štruktúrach zahraničných inštitúcií,“ uviedol po stretnutiach v Luxemburgu predseda Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď.
Na stretnutiach sa zúčastnili tiež podpredseda Súdneho dvora Európskej únie Lars Bay Larsen, podpredseda Všeobecného súdu Savvas S. Papasavvas a poradca predsedu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Daniel Staruch.
Súdny dvor je súdnym orgánom Európskej únie, ktorý v spolupráci s vnútroštátnymi súdmi členských štátov dohliada na uplatňovanie a jednotný výklad práva Únie. Súdny dvor Európskej únie sídli v Luxemburgu a skladá sa z dvoch súdov- Súdneho dvora a Všeobecného súdu.

Súdny dvor sa skladá z 27 sudcov a z 11 generálnych advokátov, ktorí sú vymenovaní po vzájomnej dohode vlád členských štátov. Ich funkčné obdobie je šesťročné s možnosťou znovuvymenovania do tejto funkcie. Členovia Súdneho dvora sú vyberaní spomedzi osobností, ktoré vo svojich krajinách spĺňajú podmienky na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií, resp. sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva. Všeobecný súd pozostáva z dvoch sudcov za každý členský štát, ktorí sú vymenovaní po vzájomnej dohode vlád členských štátov. Ich mandát je šesť rokov s možnosťou opätovného vymenovania.

Zverejnené dňa: 18. november 2022