Najvyšší správny súd bol prvýkrát od svojho vzniku súčasťou kongresu IASAJ

Kongres sa koná každé tri roky na inom mieste a naposledy sa uskutočnil v roku 2019 v Mexiku. Oficiálny program sa začal v pondelok 20. júna, a to príhovorom predsedu Štátnej rady Belgicka a zároveň predsedu IASAJ Rogera Stevensa. Prítomných privítal tiež európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Popoludní každý deň sa členovia asociácie zúčastnili na workshopoch, ktoré sú súčasťou každého kongresu. V jeho záverečný deň, teda v stredu 22. júna, sa uskutočnilo aj Valné zhromaždenie IASAJ, v rámci ktorého preberali členovia viaceré technicko-organizačné záležitosti.

Najvyšší správny súd Slovenskej republiky, respektíve predseda súdu Pavol Naď, bol súčasťou skupiny, ktorá sa počas workshopu zoberala rozhodovacou činnosťou najvyšších správnych súdov počas pandémie COVID-19. Predsedníčkou skupiny bola podpredsedníčka českého najvyššieho správneho súdu Barbara Pořízková.

„Účasť na kongrese nám poskytla nadhľad a možnosť porovnania sa s inými jurisdikciami, ktoré sa museli, respektíve stále musia v rámci svojej rozhodovacej činnosti zoberať aj témou opatrení, ktoré súvisia práve s pandémiou COVID-19. Diskusie a workshopy boli platformou pre lepšie porozumenie aj našich vlastných problémov,“ uviedol predseda súdu Pavol Naď po návrate z Bruselu. Na zahraničnej pracovnej ceste ho sprevádzal riaditeľ kancelárie predsedu súdu Daniel Staruch.

Medzinárodná asociácia najvyšších správnych súdov (IASAI) bola založená v roku 1983. Združuje viac ako 100 najvyšších správnych súdov zo všetkých kontinentov sveta. Jej cieľom je podporovať spoluprácu v oblasti právnych otázok spadajúcich do rozhodovacej činnosti správnych súdov rozhodujúcich v poslednej inštancii. Okrem toho asociácia zabezpečuje na medzinárodnej úrovni výmenu poznatkov a skúseností zo súdnej praxe.

Zverejnené dňa: 23. jún 2022