Návšteva profesora a študentov z Peruánskej univerzity aplikovaných vied v Lime

Najvyšší správny súd Slovenskej republiky zorganizoval dňa 10. júna 2024 exkurziu pre skupinu študentov z univerzity v Peru, ktorí na Slovensko pricestovali v rámci letného výmenného programu organizovaného Paneurópskou vysokou školou v Bratislave. Neformálne stretnutie na tunajšom súde bolo súčasťou týždenného vzdelávacieho programu, ktorý pre študentov a vyučujúcich pripravila docentka Lilla Garayová z Paneurópskej vysokej školy.

Vyučujúcich a študentov privítal predseda Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Pavol Naď, ktorý im predstavil históriu tohto súdu a jeho organizáciu. Taktiež študentom predstavil agendu, s ktorou sa sudcovia na Najvyššom správnom súde Slovenskej republiky najčastejšie stretávajú.

Stretnutia sa zúčastnil popri študentoch aj dekan Právnickej fakulty Peruánskej univerzity aplikovaných vied Luis García Corrochano M., ktorý v minulosti pôsobil ako predseda Najvyššieho správneho súdu v Peru. Tým sa naskytla možnosť porovnania systému správneho práva v Peru a v Slovenskej republike.

Po prezentácií predseda vytvoril aj priestor pre otázky od študentov, ktorých zaujímali najmä prípady týkajúce sa rozpustenia či zastavenia činnosti politickej strany alebo napríklad to, v ktorých oblastiach správneho práva je vydaných najviac rozsudkov.

***

Relevantné odkazy:
Memorandá o spolupráci s právnickými fakultami