Odvolací disciplinárny senát rozhodoval vo veci odvolania sudkyne Krajského súdu v Košiciach

Predmetom verejného zasadnutia odvolacieho disciplinárneho senátu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky dňa 26. júna 2024 bolo odvolanie disciplinárne obvinenej sudkyne Moniky Géciovej proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu tunajšieho súdu sp. zn. 33 D 22/2022 zo dňa 11. októbra 2022, ktorým bolo menovanej sudkyni uložené najprísnejšie disciplinárne opatrenie – odvolanie z funkcie sudcu (sp. zn. 41 Do 2/2023).

V prvostupňovom rozhodnutí disciplinárny senát uznal disciplinárne obvinenú za vinnú, že počas plnenia funkčných povinností sudcu – podpisovanie písomných vyhotovení rozhodnutí odvolacieho súdu, bol u disciplinárne obvinenej úradným spôsobom zistený výkon funkcie sudcu počas pracovného času pod vplyvom alkoholu. Disciplinárny senát rozhodol, že sudkyňa sa tým dopustila závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu. Za toto disciplinárne previnenie jej uložil disciplinárne opatrenie – odvolanie z funkcie sudcu.

Odvolací disciplinárny senát na verejnom zasadnutí, konanom za prítomnosti účastníkov, dospel k záveru, že vzhľadom na časový odstup medzi dobou podpisovania rozhodnutí a realizáciou dychovej skúšky nie je možné považovať za jednoznačne preukázané, že disciplinárne obvinená bola už v čase podpisovania konkrétne uvedených rozhodnutí pod vplyvom alkoholu. Priebehom predchádzajúceho konania mal zároveň za dostatočne preukázané, že za jednoznačne zistených okolností bola obvinená v čase výkonu funkcie sudcu spočívajúcej v štúdiu spisu pod vplyvom alkoholu.

Z uvedených dôvodov odvolací disciplinárny senát zrušil rozhodnutie disciplinárneho senátu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 33 D 22/2022 zo dňa 11. októbra 2022 a rozhodol, že disciplinárne obvinená je vinná, že napriek zákazu byť na pracovisku pod vplyvom alkoholu a v pracovnom čase vykonávať funkciu sudcu pod vplyvom alkoholu, bol u nej zistený výkon funkcie sudcu počas pracovnej doby pod vplyvom alkoholu.

Na základe uvedeného odvolací disciplinárny senát konštatoval, že disciplinárne obvinená sa takýmto konaním dopustila závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu, za čo jej bolo podľa § 117 ods. 5 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov uložené disciplinárne opatrenie – odvolanie z funkcie sudcu.

V disciplinárnej veci predsedníčka Krajského súdu v Košiciach c/a sudkyňa JUDr. Monika Géciová, PhD. rozhodol senát č. 41 Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky v zložení: JUDr. Katarína Benczová (sudkyňa spravodajkyňa); JUDr. Petra Príbelská, PhD.; JUDr. Elena Berthotyová, PhD.; JUDr. Jana Martinčeková; JUDr. Juraj Vališ, LL.M.