Návšteva sudcov a prokurátorov z vybraných krajín Európskej únie

Sudcovia Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky na čele s predsedom tunajšieho súdu prijali v závere mája skupinu sedemnástich sudcov a prokurátorov z rôznych štátov Európskej únie.

Neformálne stretnutie, ktorého predmetom bolo primárne predstavenie právomocí a činnosti Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky členom skupiny zahraničných účastníkov výmenného programu, sa konalo v priateľskom duchu, pričom prerástlo v obohacujúcu diskusiu, počas ktorej boli predebatované aktuálne témy týkajúce sa výkonu správneho súdnictva v jednotlivých členských krajinách Európskej únie.

Členovia zahraničnej delegácie navštívili Slovenskú republiku v rámci výmenného pobytu prokurátorov a sudcov, ktorý je každoročne organizovaný Justičnou akadémiou Slovenskej republiky v spolupráci s Európskou justičnou vzdelávacou sieťou (EJTN). Cieľom výmenného pobytu je oboznámiť účastníkov s právnym a súdnym systémom Slovenskej republiky.

EJTN je samostatná organizácia, ktorá združuje národné inštitúcie výlučne zodpovedné za vzdelávanie sudcov a prokurátorov v Európskej únii. Jej cieľom je poskytovať vzdelávacie programy pre členov justície v Európe s európskym zameraním.

Diskusie so sudcami a prokurátormi z Nemecka, Francúzska, Talianska, Rumunska, Španielska, Poľska, Litvy, Belgicka sa okrem predsedu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Pavla Naďa zúčastnili aj sudcovia tunajšieho súdu Michal Matulník a Juraj Vačok.