Sieť najvyšších súdov

                              Superior Courts Network

 

Sieť najvyšších súdov bola pod záštitou Európskeho súdu pre ľudské práva oficiálne spustená dňa 5. októbra 2015. Najvyšší správny súd Slovenskej republiky požiadal o členstvo v októbri 2021 a v krátkom čase sa stal v poradí 96. členom Siete.

Cieľom tohto zoskupenia je najmä prehĺbenie dialógu medzi štrasburským súdom a národnými najvyššími súdmi cestou vzájomnej výmeny poznatkov a informácii v oblasti Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a súvisiacich otázok.

Príslušné formy spolupráce sú realizované prostredníctvom platformy Intranetu, ktorá zabezpečuje prístup k rôznym užitočným dokumentom, ako sú napríklad týždenné prehľady významnej judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, analytické výstupy k vybraným rozhodnutiam či materiály zamerané na konkrétnu tému.

Interná platforma Siete obsahuje zároveň tzv. komparatívne štúdie s poznatkami o vnútroštátnom práve členských krajín, na ktoré Európsky súd pre ľudské práva odkazuje predovšetkým v rozsudkoch Veľkej komory.

Najvyšší správny súd sa aktívne podieľa na vypracovaní príspevkov do komparatívnych štúdií ako aj na ďalších aktivitách plynúcich z členstva v Sieti najvyšších súdov.