Sudca Michal Matulník sa zúčastnil semináru ACA-Europe

Judikatúra súdov, najmä najvyšších súdnych inštancií, v súčasnosti predstavuje významný prameň práva, ktorý vnáša jasnosť do procesu interpretácie právnych noriem.

Preto boli ústrednou témou odborného seminára, ktorý zorganizovala organizácia ACA-Europe, mechanizmy na zamedzenie protichodných rozhodnutí vnútroštátnych súdov, Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva. Najvyšší správny súd Slovenskej republiky na seminári v Záhrebe dňa 19. februára 2024 reprezentoval sudca Michal Matulník.

Poznatky zo semináru sú zhrnuté v správe ACA-Europe, ktorá okrem iného poukazuje aj na skutočnosť, že rozhodovacia činnosť súdov objasňuje, ako by mali byť vykladané a uplatňované zákonné ustanovenia. Judikatúra súdov v jej samotnej podstate zachováva princípy zákonnosti a právneho štátu, a aj preto je nevyhnutné, aby bola zabezpečená jej jednotnosť a predvídateľnosť. Jednotná rozhodovacia činnosť zároveň umožňuje účastníkom konania v aplikačnej praxi predpokladať výklad toho-ktorého ustanovenia, čo im v konečnom dôsledku môže pomôcť správne nastaviť svoje očakávania vo vzťahu k výsledku súdneho konania.

Dokument obsahuje aj zaujímajú zmienku o spoločenských trendoch, ktoré sudcovia reflektujú v judikatúre. V takomto prípade má judikatúra nespornú hodnotu aj pre zákonodarcu, keďže ho upozorňuje na oblasti, ktoré je potrebné legislatívne nastaviť či upraviť.

Správa ACA-Europe bola vypracovaná na základe odborného dotazníka, na ktorom sa podieľalo 28 európskych krajín, vrátane Slovenskej republiky. Za Slovenskú republiku dotazník vypracoval Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.

Zverejnené dňa: 12. marca 2024