Sudca Tomáš Langášek zdieľal svoje skúsenosti z oblasti disciplinárnych konaní

Český partnerský súd v disciplinárnych veciach koná a rozhoduje už pätnásť rokov, a tak má väčšie skúsenosti v oblasti disciplinárnych konaní sudcov, prokurátorov a exekútorov než Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.

Disciplinárne súdnictvo v oboch krajinách je postavené na obdobných princípoch, a preto bolo sudcom tunajšieho súdu cťou privítať sudcu Langáška, ktorý vykonával v uplynulých piatich rokoch funkciu predsedu disciplinárneho senátu pre sudcov na Najvyššom správnom súde Českej republiky.

Tomáš Langášek na úvod priblížil právnu úpravu disciplinárneho súdnictva v Českej republike a zároveň opísal vnímané problémy legislatívneho zakotvenia. Poukázal aj na zásadné rozhodnutia partnerského súdu týkajúce sa disciplinárnych previnení sudcov najmä v kontexte prieťahov v konaní. Následne bol vytvorený priestor na diskusiu o vecných aj procesných problémoch a otáznikoch, pred ktorými sudcovia stoja počas rozhodovania v disciplinárnych veciach, ako je napríklad plynutie subjektívnych a objektívnych lehôt na podanie disciplinárneho návrhu. Diskusia bola živá a obohacujúca pre obe strany.

Disciplinárne konanie a ukladanie disciplinárnych opatrení je forma vyvodenia zodpovednosti za porušenie zákona pri výkone verejnej moci zo strany sudcov, prokurátorov, súdnych exekútorov a notárov. Najvyšší správny súd Slovenskej republiky rozhoduje o disciplinárnej zodpovednosti viacerých právnických profesií od decembra 2021, a to v päťčlenných senátoch.

Dvaja prísediaci sudcovia z disciplinárneho senátu sú vždy rovnakého povolania ako disciplinárne obvinený (okrem disciplinárnych vecí týkajúcich sa sudcov, kde členmi senátu sú už traja sudcovia Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky, a prísediacimi sudcami sú právnici z inej sféry, ako napr. advokáti alebo akademici). Takéto nastavenie má zaručiť potrebnú mieru transparentnosti konania a legitimitu členov disciplinárneho senátu.

Najvyšší správny súd Slovenskej republiky do dnešného dňa vybavil 160 vecí v disciplinárnej agende, z toho dve veci sa týkali odvolaní proti rozhodnutiam disciplinárneho senátu. Počet živých disciplinárnych vecí je 51, pričom 5 z nich tvoria konania o odvolaniach. Najčastejším podávateľom disciplinárnych návrhov je minister spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorý podal doposiaľ 109 disciplinárnych návrhov. Druhým najaktívnejším navrhovateľom sú predsedovia súdov (61 návrhov).

Súvisiace tlačové správy:
Zverejnené dňa: 31. januára 2024