Najvyšší správny súd Slovenskej republiky odštartoval pilotný projekt v spolupráci so Súdnym dvorom Európskej únie

Počas uplynulých troch týždňov pôsobil na Najvyššom správnom súde Slovenskej republiky stážista zo Súdneho dvora Európskej únie Jozef Čuboň. Pôsobenie vo vrcholnej inštitúcii správneho súdnictva mu umožnil pilotný projekt medzi tunajším súdom a spoločným justičným orgánom Európskej únie, ktorý sa uskutočnil pod záštitou predsedu súdu Pavla Naďa a sudcu Súdneho dvora Európskej únie Miroslava Gavalca.

Zástupca vedúceho slovenskej prekladateľskej sekcie zo Súdneho dvora Európskej únie Jozef Čuboň pripravil počas odbornej stáže pre sudkyne a sudcov Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky i pre zamestnancov jeho Kancelárie množstvo zaujímavých prednášok či workshopov. Tie boli zamerané predovšetkým na témy súvisiace s prejudiciálnym konaním. Právnik Jozef Čuboň sa so zúčastnenými rozprával najmä o tom, ako správne iniciovať prejudiciálne konanie. V rámci svojich prednášok sa zameral aj na judikatúru v oblasti životného prostredia, dane z pridanej hodnoty, ale aj v oblasti Charty základných práv.

„Úprimne sa teším, že som mal príležitosť pôsobiť tri týždne na Najvyššom správnom súde Slovenskej republiky, kde mi bolo cťou stretnúť sa s vysoko kvalifikovanými odborníkmi z radov sudcov, ich asistentov a analytikov. Išlo o pilotný projekt spolupráce medzi Súdnym dvorom Európskej únie a slovenskými súdnymi orgánmi, ktorého predmetom je posilnenie vzájomnej komunikácie a výmeny informácií, pokiaľ ide o prejudiciálne konania, ktorých význam stále narastá,“ povedal právnik Jozef Čuboň. Dodal, že jeho želaním je, aby tento formát spolupráce, ktorý sa v praxi osvedčil, našiel pokračovanie aj na ostatných súdnych orgánoch v Slovenskej republike.

„Pôsobenie odborníkov a výmena dobrej praxe sú základným pilierom nášho súdu už od jeho vzniku. Preto ma veľmi teší, že sa nám spolu s pánom sudcom Miroslavom Gavalcom podarilo vytvoriť pôdu pre tento vynikajúci projekt, ktorého výsledkom bolo v pilotnom ročníku práve pôsobenie pána Jozefa Čuboňa na Najvyššom správnom súde Slovenskej republiky. Ďakujem mu za jeho odbornú prípravu mnohých interaktívnych pracovných stretnutí a diskusných panelov na pôde tunajšieho súdu. Som presvedčený, že zdarný začiatok tohto projektu predznamenáva jeho úspešné pokračovanie v ďalších rokoch,“ uviedol predseda súdu Pavol Naď. Doplnil, že Najvyšší správny súd Slovenskej republiky stihol od svojho vzniku podať viacero návrhov na začatie prejudiciálneho konania. „Verím, že nielen tieto, ale aj všetky ostatné, ktoré tunajší súd v budúcnosti podá, prispejú k vytvoreniu judikatúry, z ktorej budú čerpať všetky súdy členských štátov Európskej únie.“

Zverejnené dňa: 23. október 2023